مضرات اتیلن
- باعث تسریع در رسیدن (نمیخواهیم محصول برسد)
- پیری را تسریع میکند.
- باعث ریزش میشود.
نکته: اتیلن توسط خود گیاه تولید میشود.
نکته:اتیلن تنفس را تسریع میکند.
نکته: تیوسولفات نقره از تولید اتیلن جلوگیری میکند.
نکته: TSS تولید اتیلن میکند.
نکته: اتیلن اتیوله شدن را از بین میبرد.
نکته: اثر سه گانه بر روی جوانهزنی: سفت و ضخیم و کوتاه شدن و انتهای قلابی شدن ساقه
نکته: اتیلن در غلظت کم اثر میکند. (10ppm) حداکثر میزان
نکته: غلظت بیشتر از 1% CO2 از تولید و اثر اتیلن جلوگیری میکند.
نکته: تولید و فعالیت اتیلن در دمای 25-15 درجه سانتیگراد انجام میگیرد.
نکته: میوههای نافرازگرا در موقع رسیدن اتیلن کمتری را دارند و از شروع بلوغ تا اتمام میزان اتیلن و تنفس ثابت است.
از شروع ripening ، اوج کلیماکتریک ، که در آن نقطه محصول کاملاً رسیده و از آن نقطه به بعد محصول شروع به فاسد شدن میکند.
اتیلن باعث تسریع و تشدید فعالیت اوج کلیماکتریک میشود.
اتمام دوره بزرگ شدن سلولی Maturiting و شروع فعالیت رسیدن ripening
شدت تنفس در میوههای فرازگرا در مرحله Maturity کاهش و در مرحله حد واسط Maturity و ripening افزایش و در مرحله ripening کاهش مییابد.
Maturity (بلوغ فیزیولوژیکی):اندازه میوه بیشتر نمیشود، تغییرات را در درون محصول داریم.
Horticultur (بلوغ باغبانی): مرحلهای که در آن محصول برای یک مصرف ویژه مناسب است. مثلاً گل بریده در مرحله تقسیم سلولی برداشت میشود. در گیلاس رسیدگی فیزیولوژیکی و باغبانی یکی است.
بلوغ فزیولوژیکی: رسیدن محصول به حداکثر اندازه، درست قبل از رسیدن محصولات فرازگرا را میتوان برداشت کرد و بعد از آن محصول فاسد میشود.
محصولات فرازگرا دارای یک پیک تنفسی در موقع رسیدن هستند در غیر این صورت محصولات وارد مرحله رسیدگی کلیماکتریک نمیشوند.
فاز Ripening : مرحله افزایش تنفس و افزایش کلیماکتریکی
محصولات فرازگرا شامل : موز، انبه- شلیل- گوجه- پاپایا – هلو
محصولات نافرازگرا شامل : بریها- لیچیها- مرکبات- گیلاس- آلبالو- انگور – فلفل- تمام سبزیجات برگی و ساقهای و کلمها
سوال ؟ در کدام محصولات در ابتدا افزایش تنفس داریم و بعد تولید اتیلن؟ انبه-فی جوآ- سیب – آووکادو
Physiological Maturity : محصول به حداکثر رشد خودش رسیده باشد.
Comercial Maturity: از لحاظ رشد و نمو به حد مطلوب رسیده باشد که قابل عرضه به بازار باشد.
Ripening: بهترین کیفیت مصرف، و از نظر خوراکی بالاترین مطلوبیت
میوههای انبار شده را در مرحله Maturity برداشت میکنیم.
رسیدن به دو معنی است:
- بلوغ میوه یا Maturity : رسیدن کامل اتفاق نیفتاده است.
- Ripening: رسیدن کامل(حقیقی)
Maturity:
- مرکزیتی برای تمام صنایع تبدیل و بسته بندی است.
- محصولات کلیماکتریکی در این مرحله باید برداشت بشوند.
- اگر محصولات زودتر از این برداشت شوند هرگز نمیرسند.
- برحسب تقاضای بازار محصول را عرضه کرد.
تغییرات محصول در موقه رسیدن
- نرم شدن گوشت میوه
- دیواره سلولی و تیغه میانی حل میشود.
- تغییری در سنتز و میزان تاثیر واکس
- تغییر در رنگ
- تغییر در عطر و بو در میوههای رسیده و طعم
- تبدیل نشاسته به قند
- کاهش اسیدهای الی و افزایش قندها
- کاهش تانن در نتیجه پلیمریزه شدن
- تغییرات دیگر- کاهش اب – عناصر غذایی- ویتامینها – آنتی اکسیدان ها
دیواره سلولی از ترکیبات سلولوز و پکتین تشکیل شده که این ترکیبات باعث استحکام دیواره سلولی میشود.