مرکبات
گیاهشناسی
مرکبات از خانواده Rutaceae و زیرخانواده Aurantioideae هستند. مرکبات گیاهانی بوتهای، درختچهای با شاخ و برگ متراکم و یا درختی با گلهای سفید مایل به ارغوانی هستند. گلها دارای 8-4 گلبرگ ضخیم سفید، قرمز یا ارغوانی رنگ، 5-4 کاسبرگ و 32-16 پرچم هستند. گل مرکبات با داشتن بوی عطر و شهد فراوان، توجه حشرات به ویژه زنبورعسل را به خود جلب می نماید.
از سیستمهای متفاوتی جهت طبقهبندی گیاهان این خانواده از حدود صد سال قبل تاکنون استفاده شده است. اولین سیستم طبقهبندی در سالهای 1875 و 1896 به ترتیب توسط هوکر و انگلر براساس مشخصههای مرفولوژیکی و منشاء فرضی گونهها ارایه شد. این دو گیاهشناس در مطالعات خود وجود چند جنینی و اهمیت آن را نادیده گرفتند. این در حالی بود که هنوز فناوری لازم در ارتباط با زیستشناسی مولکولی جهت طبقهبندی این گیاهان کسب نشده بود. در طی نیمه قرن نوزدهم، سوئینگل مرکبات را به دو زیر تحت خانواده Clauseneae و Citreae بر مبنای مشخصات ظاهری و نیز اهمیت و جنبههای کاربردی آنها تقسیم نمود.
گونهها و ارقام مرکبات
پرتقال Citrus sinensis(L.) Osbeck
پرتقال بعد از سیب دومین میوهای است که در جهان مورد مصرف عموم مردم است. این گیاه بومی شمال شرقی هند و نواحی مرکزی چین است. شکل عمومی درختان پرتقال بزرگ و عمودی با شاخههای افقی است. میزان مقاومت به سرمای پرتقال نسبت به گونههای دیگر متوسط بوده و با داشتن تنوع ارقام، در مناطق زیادی از دنیا پراکنده شده است.
ارقام پرتقال برحسب مشخصات ظاهری، ترکیبات شیمیایی به چهار دستهی پرتقالهای گرد (or Common Round Oranges)، پرتقالهای نافدار(Navel Oranges)، پرتقالهای رنگدانهدار قرمز (خونی رنگ به دلیل تجمع آنتوسیانین) (Pigmented (Blood) Oranges) و پرتقالهای غیراسیدی (Acidless Oranges) تقسیم میشوند. از بین چهار گروه نامبرده، پرتقالهای گرد اهمیت تجارتی بیشتری دارند و سطح کشت قابل ملاحظهای را در جهان به خود اختصاص دادهاند. پرتقالهای نافدار در مرتبه دوم اهمیت قرار دارند. در حالی که پرتقالهای خونی فقط در شرایط آب و هوایی مدیترانهای کشت میشوند.
نارنگی (Citrus reticulate Blanco)
در سال 1837 بلانکو (Blanco)کلیه مرکباتی که دارای مشخصههایی چون داشتن میوه کوچکتر از پرتقال، پوستدهی آسان و وجود لپههای سبز رنگ در بذر بودند راCitrus reticulate Blanco نامید. ارقام این گونه عمدتاً دارای درختانی با جثه کوچک همراه با شاخههای باریک، برگهای پهن یا باریک نیزهای و گلهای منفرد یا خوشهای هستند. نارنگیها از بیشترین میزان غیریکنواختی فنوتیپیکی در میان گونههای مربوط به جنس سیتروس برخوردارند. در این گروه هم حالت تکجنینی و هم کلونهای چندجنینی وجود داشته که به صورت انواع خودبارور و خودناسازگار نیز مشاهده میشوند. در سالهای دور، انواع نارنگی با طعم شیرین به عنوان دسر غذایی مصرف داشته در حالیکه از انواع ترش جهت پایه، طعمدهنده غذا و دارو استفاده میشده است.
پارتنوکارپی
واریتههای پارتنوکارپ قادر به تشکیل میوه بدون بذر هستند. پیشنیاز پارتنوکارپی نبود بذر است. این حالت ممکن است در اثر گامت عقیمی (در پرتقال ناول، نارنگی ساتسوما و واریتههای تریپلوئید چون لیمو تاهیتی) یا در اثر خودناسازگاری (در نارنگیهای کلمانتین و برخی از هیبریدهای ماندرین) رخ دهد. واریتههای خودناسازگار با عمل دگرگرده افشانی بذردار میشوند بنابراین جهت داشتن میوههای بدون بذر بایستی از دگرگرده افشانی آنها جلوگیری کرد. عامل ژنتیکی موجب بی بذری در میوه تعدادی ارقام مرکبات بوده است. پرتقال هاملین و سالوستیانا از گروه ارقام بی بذر هستند. در پرتقال واشنگتن ناول عامل بازدارنده موجود در بافت خامه موجب میشود تا قبل از آن که لوله گرده بتواند خود را از خامه باریک عبور داده و به تخمدان برساند، جنین از بین برود.
جهش (Mutation):
اصولا جهش به سه نوع تقسیم میشود. جهش ممکن است در یک آلل یا یک ژن صورت گیرد که به آن جهش نقطهای گویند. جهش ممکن است در اثر اضافه شدن یا انتقال قسمتی از یک کروموزوم به کروموزوم دیگر، حذف و یا وارونگی قسمتی از یک کروموزوم باشد. در نوع سوم، جهش ناشی از تغییر در کروموزومهاست (پلیپلوئیدی) که در تکامل طبیعی و اصلاح نباتات نقش بسیار مهمی داشته است. اصلاح گیاهان با جهش مصنوعی در حقیقت همان تکامل کنترل شده یا هدایت شده توسط انسان است.
صفات کمی و کیفی در اصلاح مرکبات
در برنامههای اصلاح مرکبات برخی مشخصات کمی و کیفی مورد نظر بوده و متناسب با اهداف آزمایش مورد ارزیابی قرار میگیرند. اکثر این صفات کمی بوده و با بیش از یک ژن کنترل میشوند. اهم صفات کمی و کیفی که معمولاً در برنامه اصلاحی مرکبات مورد توجه قرار میگیرد به شرح ذیل است:
صفات کیفی
1- پاکوتاهی: صفت پاکوتاهی احتمالاً با دو ژن کنترل میشود. در بالنگ و بادرنگ این صفت به حالت غالب وجود دارد. تلاقی بین پوملو و بالنگ موجب پاکوتاهی میشود.
شرایط محیطی
در مرکبات رشد و نمو متشکل از مراحل پیچیدهای است که بر حسب زمان و مکان توسط عوامل مختلف درونی و خارجی کنترل میشود. عوامل درونی شامل ژنتیک رقم یا پایه و تعادل هورمونی گیاه است. عوامل خارجی از نوع آب و هوا، عوامل خاکی و عملیات باغبانی تشکیل شده است. مراحل مختلف رویشی درختان مرکبات نیز متاثر از این عوامل درونی و خارجی هستند. مهمترین مراحل رشدی گیاه شامل مرحله رشد رویشی، آغازش گل، تخصصی شدن و شکوفایی گل، میوهنشینی، رشد و نمو میوه، بزرگ شدن میوه، بلوغ میوه و پیری، استحکام پوست و رنگ میوه است. به عنوان مثال شرایط محیطی ممکن است برخی از مراحل مربوط به تولید از آغازش گل تا نمو گلها را تحت تاثیر قرار داده و مانع روند طبیعی این مراحل شود. در این صورت وقوع پدیدههایی چون ریزش میوههای در حال نمو، تسریع در باز شدن گل، افزایش نمو و حتی بلوغ میوه دور از انتظار نیست.
جنبههای فیزیولوژیک در مرکبات
مرکبات (به استثنای نارنج سه برگ) به عنوان گیاهان همیشه سبز شناخته شدهاند. در مناطق گرمسیری رشد رویشی، تولید گل و نیز تشکیل میوه و رشدآن در طول سال ادامه دارد. اما در مناطق معتدل نیمهگرمسیری درختان با یک دوره استراحت جزيي در زمستان مواجه هستند. در این حالت رشد شاخه و ریشه کاملاً متوقف نمیشود، بلکه به پایینترین سطح فعالیت خود رسیده و جذب آب و عناصر غذایی به شدت کاهش پیدا میکند. در برخی گونهها مثل گریپ فروت و لیموها، رنگ برگها در طول دوره خواب زمستان زرد رنگ میشود. برگهای مرکبات بعد از يك دوره رشد يكساله، در زمستان به طور منظم ریزش نمیکنند و در روی درخت سالم تا دو سال هم باقی میمانند. بنابراين، همزمان با رشد و پهن شدن برگهای جدید، برگهای قدیمی تدریجاً ریزش میکنند. درخت در اوایل بهار رشد فعالی داشته و تولید شاخههای جوان میکند. در تابستان با افزایش دما، رشد درخت کاهش یافته و با کاهش تدریجی دما در اواخر تابستان و اوایل پاییز، رشد رویشی درخت مجدداً افزایش پیدا میکند.
سبززدایی مرکبات
رنگ سبز گوشت میوه بسیاری از ارقام زودرس مرکبات، پیش از آنکه کاملاً شکسته شود، قابل خوردن هستند. پرتقالهای ناول زودرس و والنسیای دیررس، رایجترین نوع مرکبات به منظور سبززدایی هستند. پرتقالهای ناول قبل از اینکه پوست آنها بهطور کامل تغییر رنگ دهد قابلیت آبگیری دارند. لمونها به طور غیر یکنواخت رنگ گرفته که عمل سبززدایی باعث جذابیت فوقالعاده میوه جهت خریدار میشود. رنگ سبز پوست مرکباتی که در نواحی گرمسیری با عرض جغرافیایی پایین کشت میشوند، به طور کامل از بین نمیرود. چون میوه در هنگام بالغ شدن برای ایجاد و گسترش رنگ نارنجی، نیاز به یک دوره دمای پایین دارد و در این مناطق این دما فراهم نمیشود. چنانچه پرتقال والنسیا بر روی درخت نگهداری شود، پوست میوه مجدداً شروع به توسعه رنگ سبز در ماههای آبان، آذر و دی بسته به شرایط آب و هوایی مینماید.
پایههای مرکبات
تولید درختان مرکبات در طول صدها سال در کشورهای تولید کننده از نوع بذری بود. درختان بذری با داشتن دوره نونهالی طولانی، چندین سال فاقد میوه بوده و ضمن داشتن قدرت رشد عمومی زیاد، دارای خارهای زیادی نیز هستند. به همین دلیل ازدیاد بذری مرکبات، به عنوان روشی نامطلوب شناخته شده است. در این حالت، بازگشت سریع سرمایهگذاری اولیه جهت احداث باغ امکانپذیر نیست. از طرف دیگر بیشتر ارقام تجاری در حالت بذری به عوامل بیماریزای خاکی چون پوسیدگی ریشه و نماتدهای ریشه حساس هستند. در ازدیاد بذری صفات مادری نیز به طور کامل انتقال نیافته و تفرق صفات در نتاج پیش میآید. چون پدیده جنینزایی از بافت خورش در برخی گونهها و ارقام کم و یا به ندرت رخ میدهد، امروزه در عموم باغهای مناطق مرکباتخیز جهان پیوند پیوندک یک رقم تجاری روی پایه مناسب آن رایج است.
الف) هرس
درختان مرکبات نسبت به سایر درختان میوه به هرس کمتری احتیاج دارند. از طرف دیگر با انجام هرس شدید طی چندین سال میتوان اثر پاکوتاهی را در آنها مشاهده نمود. در چارچوب داشتن یک مدیریت خوب در باغ، انتخاب و انجام هرس (حذف شاخههایی ویژه و غیر دلخواه بلافاصله بعد از برداشت) نوعی عملیات مدیریتی محسوب شده که سطح تولید و اندازه میوه را بهبود میبخشد. بنابراین انجام هرس ضروری و مفید است. انجام هرس سبب امکان کنترل درخت و محدود نمودن عوامل ساختاری درخت (چون ارتفاع، پراکندگی شاخهها و تراکم تاج)، فعالیت تاج (فیزیولوژی تاج، انتشار نور در درون تاج و تقسیم مواد فتوسنتزی) میشود. ساختار و فعالیت شاخههای درختان همزمان با رشد، انبوه شدن و در نهایت مسن شدن درخت تغییر میکند. انبوه شدن شاخهها باعث کمبود نور، کاهش سطح برگ و تولید شاخساره، قرار گرفتن میوهها در قسمتهای انتهایی تاج و در نهایت کاهش عملکرد، اندازه میوه و کیفیت خارجی میوه میشود. به همین دلیل درختان مرکبات قبل از وقوع چنین مشکلاتی نیاز به هرس دارند.
ب) آبیاری
موضوع تأمین آب از نکات قابل بررسی و مهم است. ابتدا باید وضعیت مسائلی چون چگونگی پراکندگی باران، نوع سیستم آبیاری مورد استفاده و قابل توصیه (آبیاری قطرهای یا بارانی) مشخص شود. در هر صورت کوششهای لازم باید اعمال شود تا درخت دچار تنش کم آبی نشود. درختان خزان کننده در طی خواب درخت، به آب کمی احتیاج دارند. درحالیکه درختان مرکبات (همیشه سبز) در تمام طول سال برای زنده ماندن و باردهی نیاز به آب دارند. ضمن اینکه قسمت اعظم میوه از آب تشکیل شده است. جهت تامین نیاز آبی درختان مرکبات از طریق بارندگی، نیاز به حدود 75- 50 میلیمتر باران در هر نوبت بارندگی است تا بتواند خاک را به خوبی خیس نماید. نیاز آبی درختان مرکبات برای یک دوره شش ماهه بیشتر مطرح بوده و برای گیاه حیاتی است. این دوره از اواخر زمستان وقتی که ریشههای جدید شروع به رشد میکنند شروع شده و تا بهار با تولید شاخههای جوان و جدید، گلدهی درختان، تشکیل میوه، تقسیم سلولی میوههای کوچک و جوان و بزرگ شدن سلولها ادامه مییابد.
ج) نیازهای غذایی
مرکبات مثل سایر درختان به آب و عناصر غذایی از خاک و نیز دی اکسید کربن از هوا احتیاج داشته تا چوب، برگ، گل و میوه تولید کنند. اگر هر کدام از موارد نامبرده فراهم نباشد انجام این اعمال نیز متوقف شده و در نتیجه گیاه قادر به رشد و تولید محصول نخواهد بود. با بهره گیری از انرژی خورشید و کلروفیل موجود در برگها ترکیبات آلی پیچیده از مواد موجود در خاک و هوا ساخته میشود. در فرایند فتوسنتز، گیاه با آب و دیاکسیدکربن کربوهیدراتها را میسازد. کربوهیدراتها به عنوان غذا مورد استفاده قرار گرفته تا انرژی مورد نیاز رشد گیاه را فراهم نمایند. طی همین فرایند درخت مقادیر زیادی اکسیژن آزاد و در اختیار اتمسفر قرار میدهد. بعضی خاکها به طور طبیعی خیلی حاصلخیز هستند در حالی که بعضی دیگر از این حیث ضعیف هستند. مثلاً خاکهای شنی فاقد مواد آلی هستند و بسیاری از مواد غذایی از دسترس آن خارج میگردد. درحالیکه در خاکهای سنگین شستشوی مواد غذایی کمتر بوده ولی در عین حال بعضی مواد غذایی نمیتواند به راحتی در دسترس گیاه قرار گیرد. در یک خاک حاصلخیز تقریباً تمام عناصر مورد نیاز گیاه در خاک فراهم است و از لحاظ ساختمانی نیز ریشه درخت به خوبی در خاک میتواند توسعه پیدا کند.
توليد و فروش انواع نشا گياهان دارویی توسط شرکت زرین گیاه، توانایی تولید نشاء انواع گیاهان دارویی را داریم.
تولید طبق نیاز و سلیقه شما. بصورت ریشه لخت، کیسه ای، گلدانی و ...
تماس با بخش فروش شرکت زرین گیاه 09147297295 ( تهیه نشاء و قلمه )
آویشن باغی |
اسطوخودوس | بادرنجبویه | به لیمو |
فیسالیس |
مریم گلی | سنبل الطیب |
گاوزبان ایرانی |
برای آگاهی از جزئیات یا خرید هر محصول بر روی آن کلیک کنید. |
|||
توليد و فروش انواع نشا گياهان دارویی توسط شرکت زرین گیاه، توانایی تولید نشاء انواع گیاهان دارویی را داریم، طبق نیاز و سلیقه شما. بصورت ریشه لخت، کیسه ای، گلدانی و ...
پرفروش ترین نشاء گیاهان دارویی. برای خرید یا آشنایی با هر کدام بر روی آن کلیک کنید یا
با شرکت زرین گیاه تماس بگیرید 09147297295 ( تهیه نشاء و قلمه )
آویشن باغی |
اسطوخودوس |
بادرنجبویه |
به لیمو |
فیسالیس |
مریم گلی دارویی |
سنبل الطیب |
گاوزبان ایرانی |
تماس با بخش فروش شرکت زرین گیاه برای تهیه نشاء و قلمه 09147297295 |
برای دیدن همه محصولات شرکت زرین گیاه بر روی دکمه زیر کلیک کنید |
برای عضویت در کانال تلگرام شرکت زرین گیاه بر روی دکمه زیر کلیک کنید |
شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه آماده دریافت سفارش شما جهت تولید نشا انواع گیاهان دارویی می باشد.
شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه بر پايه دانش فني روز و تجربه چندين ساله در عرصه تولید نشا گياهان دارويي توانسته است تا با توليد کيفي انواع نشا گیاهان دارویی گامي بزرگ در نهادينه کردن فرهنگ جايگزيني روش هاي کشت سنتي با کشاورزي مدرن روز جهان بردارد. لذا از متقاضیان عزیز تقاضا می گردد نسبت به دادن سفارش با شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه تماس گرفته و جهت هماهنگی بیشتر اعلام آمادگی فرمایند. شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه بعد از عقد قرارداد، در هر میزانی توانایی تولید نشاءهای گیاهان دارویی مانند نعناع فلفلی، مریم گلی دارویی، بادرنجبویه، آویشن باغی، سرخارگل، سنبل الطیب، خار مریم، زوفا، به لیمو و بسیاری از گیاهان دارویی دیگر را دارا می باشد.
برای ورود به سایت اینترنتی اختصاصی شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه بر روی همین متن کلیک کنید.
لطفاً برای اطلاع از قیمت به روز نشاء گیاهان دارویی با شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه تماس بگیرید.
لیست بعضی از نشاء های تولیدی شرکت زرین گیاه ( توانایی تولید نشاء انواع گیاهان دارویی را داریم )
ردیف |
نوع نشاء تولیدی |
روش تکثیر |
نام انگلیسی |
نام علمی |
قیمت (تومان) |
1 |
اسطوخودوس |
بذر |
Lavender |
Lavandula officinalis |
|
2 |
گل راعی |
بذر |
St. John̕ s wort |
Hypericum perforatum |
|
3 |
بادرنجبویه |
بذر |
Balm |
Melissa officinalis |
|
4 |
زوفا |
بذر |
Hyssop |
Hyssopus officinalis L. |
|
5 |
شیشا |
بذر |
Tansy |
Tanacetum vulgare L. |
|
6 |
مریم گلی |
بذر |
sage |
Salvia officinalis |
|
7 |
آویشن باغی |
بذر |
Thyme |
Thymus vulgaris |
|
8 |
سرخارگل |
بذر |
Purple coneflowers |
Echinanaceae purpurea |
|
9 |
آرتیشو |
بذر |
Artickoke |
Cynara scolymus |
|
10 |
خار مریم |
بذر |
Holy thistle |
Silybum marianum |
|
11 |
سنبل الطیب |
بذر |
valerian |
Valeriana officinalis |
|
12 |
گاو زبان ایرانی |
بذر |
viper̕ s bugloss |
Echium amoenum |
|
13 |
به لیمو |
قلمه |
Lippia |
Lippia citriodora |
|
14 |
ریزوم نعناع فلفلی |
ریزوم |
Pepper mint |
Menthea piperita |
آماده دریافت سفارش شما جهت تولید نشاء انواع گیاهان دارویی هستیم.
برای ورود به سایت اینترنتی اختصاصی شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه بر روی همین متن کلیک کنید.
لطفاً برای اطلاع از قیمت به روز نشاء گیاهان دارویی با شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه تماس بگیرید.