بادام (Amygdalus)
بادام شامل درختان و درختچه هایی است که در نواحی مختلف، به خصوص مناطق کوهستانی کشور دیده می شود. از گونه های باارزش آن درخت بادام خوارکی است و شکل میوه آن در گونه های مختلف تفاوت می کند.
بادام خوراکی (Amygdalus commonis)
میوه این درخت شفت می باشد. برون بر میوه در ابتدای رسیدن سبزه ترد و خوراکی است ( چاغاله بادام ). میان بر میوه سخت و استخوانی است و درون بر میوه پوسته نازکی است. مغز دانه قسمت خوارکی را تشکیل می دهد که در میوه های رسیده و خشک مجموعه درون بر و مغز دانه به مصرف تغذیه می رسد. ( این میوه شفت در هنگام رسیدن کاملا خشک می شود ).
پوسته سبز و بیرونی میوه در هنگام رسیدن چروکیده می شود ولی معمولا روی پوسته باقی می ماند و یا آنکه شکاف برداشته و از پوسته سخت میوه جدا می شود. پوسته استخوانی میوه دارای فرورفتگی های متعددی است و به ندرت شکفته می شود. میوه های بادام را پس از جمع آوری خشک کرده و پوسته رویی را با دست و به کارگیری تیغه های برنده از پوسته استخوانی جدا می کنند ( یا آنکه مستقیما مغز میوه، را از پوسته سبز رنگ و پوسته استخوانی خارج می کنند ).
با توجه به روغنی بودن میوه دوام حیاتی آن کم است. بذرها را قبل از کاشت باید در لایه های مطبق ماسه برای 30 روز نگهداری کرد. گونه غیر اهلی درخت بادام، scoparia است که بذرهای ریزی دارد و در هر کیلوگرم 1500 تا 2000 بذر وجود دارد. قوه نامیه آن متوسط و 30 – 70 درصد است.