نارنگی (Citrus reticulate Blanco)
در سال 1837 بلانکو (Blanco)کلیه مرکباتی که دارای مشخصههایی چون داشتن میوه کوچکتر از پرتقال، پوستدهی آسان و وجود لپههای سبز رنگ در بذر بودند راCitrus reticulate Blanco نامید. ارقام این گونه عمدتاً دارای درختانی با جثه کوچک همراه با شاخههای باریک، برگهای پهن یا باریک نیزهای و گلهای منفرد یا خوشهای هستند. نارنگیها از بیشترین میزان غیریکنواختی فنوتیپیکی در میان گونههای مربوط به جنس سیتروس برخوردارند. در این گروه هم حالت تکجنینی و هم کلونهای چندجنینی وجود داشته که به صورت انواع خودبارور و خودناسازگار نیز مشاهده میشوند. در سالهای دور، انواع نارنگی با طعم شیرین به عنوان دسر غذایی مصرف داشته در حالیکه از انواع ترش جهت پایه، طعمدهنده غذا و دارو استفاده میشده است.
نارنگیها بر اساس خصوصیات پوست، کیفیت گوشت و آب میوه، رشد عمومی درخت به دو گروه ماندرین و تانجرین که تقریباً مشابه هم هستند تقسیم میشوند. گروه ماندارین به نارنگیهای متداول در ژاپن، چین، اسپانیا، ایتالیا و افریقای جنوبی و آن دسته از دورگهای بینگونهای یا بینجنسی که نارنگی یکی از والدین آنها است و برخی مشخصات نارنگیها در نتاج قابل مشاهده است به کار میرود. در حالیکه نارنگیهای آمریکا، استرالیا یا چین که دارای مواد رنگی بالایی هستند اصطلاحاً تانجرین نامیده میشوند. میوه ارقام نارنگی با توجه به ویژگیهای رقم و شرایط محیطی از اواخر پائیز تا اوائل بهار میرسد. درختان مقاوم به سرما بوده اما میوه به دلیل کوچکی و نازکی پوست به سرعت از سرما آسیب میبیند. درختانی که در مناطق با گرمای کافی و رطوبت مناسب رشد کردهاند تولید معطرترین میوه در زمان رسیدن مینمایند. به همین دلیل کشت نارنگیها در مناطق سردتر کمتر توصیه میشود.
1لف)گروه ماندرین (Mandarin)
1- نارنگی ساتسوما (Satsuma): نارنگی ساتسوما به پیشنهاد مارکوویچبه نام Citrus unshiu Marc.نامگذاری شد. لیکن سوئینگل آن را جزء رقم Citrus reticuata ذکر نموده است. این گونه نارنگی با آب و هوای نیمه گرمسیری سرد تطابق یافته است و نیاز به گرمای کمی جهت رسیدن میوه دارد. در سالهای 1309 تا 1313 بذر نارنگی ساتسوما به ایران وارد شد و درکاخهای دربار پهلوی در شمال ایران و سپس به ایستگاههای وزارت فلاحت سابق راه یافت. در ایران رقم انشو تا سال 1342 ناشناخته بود ولی با نشان دادن مقاومت به سرما (13 درجه سانتیگراد زیر صفر)، از سال 1347 رسماً به عنوان اولین رقم نارنگی برای کشت در شمال کشور معرفی شد. بهترین محل کاشت این رقم، شرق مازندران است. درختان از عرض رشد کرده و شکل چتری پیدا میکنند. درختان پرمحصول و بیتیغ بوده و میوه دارای پوست صاف و نازک، پرآب، نسبتاً درشت، پخ با دم کشیده است. گروه نارنگی ساتسوما به دو دسته وازه (Wase) و اواری (Owari) تقسیم میشوند. در گروه وازه ارقام مهمی مثل ایشیکاوا، هایاشی و میاگاوا قرار میگیرد. زمان رسیدن میوه در این دسته در اواسط یا اواخر مهر ماه است و نسبت به گروه اواری خیلی زودرستر، کم رشدتر و پاکوتاهتر هستند. گروه اواری دارای میوههای متوسط، بیبذر و پوست نسبتاً صاف با غدد روغنی برجسته که به سهولت از میوه جدا میشود و کیفیت نسبتاً کمتری از وازه دارند. از ارقام معروف آن میتوان سوجییاما سیلورهیل و ناگاشیرا نام برد. در سال 1348 ارقام ایشیکاوا، سوجییاما و میاگاوا وارد شمال ایران شد. بعد از پیوند این ارقام روی پایه پونسیروس، در باغ بزرگ مهدشت واقع در ساری کشت شد. با بررسی کیفیت میوه نارنگی انشو کشت شده در شمال کشور روشن شد که در غرب مازندران به لحاظ کمی نور و حرارت، پوست پرهها چرمی و زیر دندان احساس میشود. کلفتی پوست میوه مربوط به سنگینی خاک، استفاده از پایه نارنج، مصرف ازت زیاد و کمبود فسفر است. میوه آنها بعضاً دارای 2-1 بذر بوده و درصد چند جنینی آنها نیز بسیار بالاست. به دلیل رعایت نکردن قوانین قرنطینهای وقت، آلودگی ناشی از بیماری تریستزای درختان اولیه هنوز در ایران باقی مانده است. برداشت محصول مرغوب با میزان قابل قبول از باغ مورد اشاره به دلیل مقاوم بودن پایه و پیوندک به بیماری تریستزا بوده است. تلاش جهت تهیه ارقام تجاری عاری از ویروس با استفاده از روشهای رایج موفقیت آمیز نبوده است.
1- نارنگی کلمانتین(Clemantin): در طول سه دهه گذشته، کلمانتین یکی از رایجترین و سریع گسترشترین واریتهها بوده است. درختان کلمانتین میوههایی با اندازه مختلف (قطر متوسط حدود 5 سانتیمتر) و با شکلی متغیر (اندکی پخ تا کروی یا کشیده و گاهی نیز هرمی فرم) تولید میکنند. ضخامت پوست در حد متوسط، نسبتاً سفت و چسبیده به گوشت اما براحتی قابل پوستگیری است و تا بعد از بلوغ نیز حالت پفدار به خود نخواهد گرفت. رنگ گوشت نارنجی تیره، ترد، گوشتی و پرآب، شیرین و معطر است. تعداد بذرها ناچیز یا متوسط است و بستگی به وضعیت دگرگرده افشانی داشته و حائز خصوصیت تکجنینی است. بهترین گردهدهندهها برای پیج، ارقام دنسی، کینو، ارلاندوتانجلو و والنسیا گزارش شده است. از لحاظ زمان بلوغ رقمی زودرس محسوب میشود. درختان کلمانتین ضمن فشردگی تاج و پاکوتاهی، از محصول بالا و کیفیت خیلی خوبی نیز برخوردارند. درختان این رقم تا حدود زیادی به سرما مقاوم هستند.
2- دورگهای نارنگی
الف- نارنگیهای تانجلو (Tangelo): نارنگیهای تانجلو دورگهای حاصل از تلاقی بین گونهای نارنگی دنسی (از گروه تانجرین) و گریپ فروت دانکن (Citrusreticulata×C. paradisi) هستند. دو رقم معروف این گروه، مینیولا (Minneola) و اورلاندو (Orlando tangelo) تانجلو هستند. میوه مشخصاتی شبیه به نارنگی و گریپفروت دارد. به طورکلی درختان تانجلوها نسبتاً قوی، مقاوم به سرما و برخوردار از نوعی پارتنوکارپی ضعیف هستند. به همین دلیل دگرگشنی و وجود تلقیح کنندههای قوی و یا استفاده از اسید جیبرلیک به صورت پاششی، تولید کافی میوه و محصول را به همراه دارد. پرتقال تمپل (Temple)و نارنگی رابینسون (Robinson)به عنوان مناسبترین گردهافشان برای ارقام فوق پیشنهاد شده است. زمان رسیدن نارنگیهای اورلاندو و مینیولا، اواخر آذر تا اواخر دی ماه است. معمولاً درختان رقم اورلاندو در مناطق نیمهگرمسیری کمبود ازت نشان داده، میوه و درختان مبتلا به لکه قهوهای آلترناریا میشوند. مساعدترین شرایط برای این ارقام در جیرفت، خوزستان و سواحل خلیج فارس وجود دارد. میوه دارای عملکرد بالا و پرآب بوده ولی ذائقه پسندی خوبی در ایران ندارد.
ب- نارنگیهای تانگور ( Tangor)
1- تمپل: رقم تمپل که به پرتقال یا نارنگی تمپل نیز معروف است دورگ طبیعی بین نارنگی و پرتقال
(C. reticulata×C. sinensis) محسوب میشود. میوه این رقم میانرس بوده و از نظر ظاهری شبیه نارنگیهای ماندارین است. رقم تمپل فقط بذور تکجنینی حاصل از زیگوت (جنسی)، تولید میکند و فاقد ویژگی چندجنینی است. بیشتر درختان این رقم مستعد ابتلا به بیماریهای ویروسی اگزوکورتیس، زایلوپروسیس و تریستزا هستند. رنگ لپههای این دورگ سفید بوده و میوهها بین 20- 2 بذر تولید مینمایند. در ایران این دورگ اهمیت اقتصادی پیدا نکرده اما به عنوان پایه مادری میتواند در دورگگیریها مورد استفاده قرار گیرد.
2- رقم مورکات (Murcat): امروزه میوه رقم مورکات عمدهترین بخش صادرات مرکبات برزیل را تشکیل میدهد و در نواحی گرم و مرطوب محصول مناسبی تولید میکند. این رقم علاوه بر داشتن مشخصههایی شبیه به ماندارینها، پررشد و مقاوم به سرما نیز بوده و میوهها در انتهای شاخهها تشکیل میشوند. میوه این رقم پخ با گوشت ترد، پرمحصول و همه سالآور است. پوست میوههای تولید شده در شرایط شمال ایران به گوشت چسبیده و به راحتی نارنگی جدا نمیشود. از نظر زمان رسیدن در گروه میانرسها قرار میگیرد. جنین برخلاف نارنگیها که سبز است در این رقم سفید است. به دلیل خاصیت سالآوری، هرس و تنک در رقم مورکات حائز اهمیت است. همچنین به کمبود ازت و پتاس حساس است.
3- کینگ: این رقم را سوئینگل یک دورگ نارنگی و پرتقال دانسته لیکن لورآن را C. nobilisنامگذاری نموده است. میوه این دورگ شبیه نارنگی با برآمدگی در سطح بوده و رنگ گوشت در مرحله رسیدن میوه پرتقالی است. این رقم جزو ارقام دیررس، بی تیغ، مقاوم به سرما و حساس به آفتاب سوختگی است. میوه به دلیل داشتن پوست زبر، از نظر ظاهری جذابیت کمتری داشته و معمولاً فقط مصرف کنندههایی که از کیفیت و طعم داخلی آن مطلع هستند آنرا خریداری میکنند. میوهها چندین بذر داشته و بر خلاف اکثر ارقام گروه ماندارین، لپهها سفیدرنگ هستند.
ج- نارنگیهای کمپلکس
1- نارنگی لی (Lee): این رقم نیز به نور، حرارت و آب کافی نیاز دارد و در اکثر شهرهای شمال ایران به عنوان یک رقم دیررس بهصورت پراکنده کشت شده است. میوههای رقم لی در دو قطبین فرورفته، با پوست نسبتاً نازک و صاف، دارای گوشت ترد، پرآب و شیرین است. درختان این رقم با تاج فشرده و برگهای باریک، کشیده و بی تیغ قابل شناسایی است.
2- نارنگی اوسئولا(Osceola): نارنگی اوسئولا رقم خواهری لی است که از تلاقی نارنگی کلمانتین و اورلاندوتانجلو بدست آمده است. میوه این رقم دارای پوست نازک و چسبیده به گوشت است ولی به راحتی قابل جدا شدن است. این رقم زودرس بوده ولی ذائقه ایرانی میوه آن را نمیپسندند.
3- نارنگی روبینسون (Robinson): نارنگی روبینسون رقم خواهری لی و اوسئولا است که از تلاقی نارنگی کلمانتین و اورلاندو به دست آمده است. میوههای نسبتاً درشتتری نسبت به دو رقم قبلی داشته، دارای پوست نازک، صاف و براق، ترد و پرآب بوده و درختان چتری و بدون تیغ دارد.
4- نارنگی نوا (Nova): میوه در دو انتها فرورفته، دارای بذر زیاد و پوست نسبتاً نازک است. این رقم نیز رقم خواهری سه رقم اشاره شده در فوق است.
5- نارنگی پیج (Page): این رقم از تلاقی نارنگی کلمانتین با مینیولاتانجلو به دست آمده است. اندازه میوه در حد متوسط بوده و دارای شکل پخ تا نیمه کروی هستند. ضخامت پوست در حد متوسط و سطح آن صاف سنگریزهای است. رنگ پوست در زمان بلوغ نارنجی مایل به قرمز بوده و در هر میوه حدود 10 پره وجود دارد. گوشت میوه به رنگ قرمز تیره، بافت ترد، آبدار و بسیار معطر و شیرین است. تعداد بذر در هر میوه نسبتاً زیاد و دارای لپه هایی به رنگ زرد است. درختان این رقم نسبتاً قوی و شاخهها رشدی بالارونده دارند که در اثر وزن میوهها حالت گسترده به خود میگیرند. نارنگی پیج خودناسازگار محسوب شده بنابراین برای تشکیل میوه مناسب نیاز به گردهدهنده در اطراف خود دارد. از ارقام زودرس بوده و دارای دو عیب عمده حساسیت شاخه به آنتراکنوز و عارضه ترکیدگی برونبر در تابستان است.
د- سایر دورگهای نارنگی
دورگهای مختلف دیگری نیز گزارش شده است که در مراکز تحقیقاتی مرکبات ایران نیز مورد مطالعه قرار گرفتهاند، هرچند اهمیت اقتصادی نیافته و در کلکسیونهای مرکبات کشور نگهداری میشود. برخی از این دورگها و مشخصات برجسته آنها به طور خلاصه در ذیل آورده شده است.
1- نارنگی ویلینگ (Antracnose): از دورگ گیری نارنگیهای کینگ و ویلولیف به دست آمده است. میوه ویلینگ نسبتاً پهن، گوشت چسبیده به پوست ولی پوست به راحتی جدا میشود. گوشت میوه سفت بوده و از نارنگیهای پرآب با عطر و طعم مطلوب است.
- قبلی
- بعدی >>