در محصولات کلیماکتریک عمدهترین تاثیر سریع در رساندن و افزایش سرعت پیری است در غیر کلیماکتریک در کلمها و خیار باعث زردشدن میشود. باعث تولید متابولیت های مربوط: استرس(دترکیبات طعم تلخ)، ردر هویج ایزوکومارین است.
باعث تولید ترکیبات عامل تولید رنگ قهوهای و لیگنینی شدن و اکسیداسیون فنول ها میشود.
در محصولات کلیماکتریک باعث تسریع در رسیدن و افزایش سرعت پیری میشود.
در محصولات غیرکلیماکتریک( در کلم و خیار باعث زرد شدن،در هویج باعث تولید ایزو کومارین و در کل منجرب تولید متابولیت های مربوزط به استرس و باعث تولید ترکیبات عامل رنگ قهوهای و لیگنینی شدن و اکسیداسیون فنول میشود.)
طرق کاهش از دست دادن آب
- کاهش درجه حرارت
- اضافه کردن رطوبت
- جلوگیری از آُیب های مکانیکی
- بسته بندی
- Curning
- پوشش مناسب با واکس
- پوششهای پلاستیکی با ضخامتهای مختلف
- کاهش جریان هوای اطراف محصول
- بکاربردن یخ ( مقاومت به یخ و سرما، مقاومت به آب)
تغییرات ظاهری
اغلب در سبزیجات مطرح است( افزایش تنفس و فرایندهای متابولیکی)
Wraping : پیچیدن محصول در داخل فیلم
Bagghng: قرار دادن در داخل کیسه چند تایی
Packaging: قراردادن مجموعهای
ناهنجاریهای فیزیولوژیکی
درنتیجه عوامل غیر زنده ایجاد میشود.
- درجه حرارت( آفتاب سوختگی، سرمازدگی که منجرب به هم خوردگی سیستم آنزیمی محصول ایجاد میشود، یخ زدگی که در صفر و زیر صفر درجه سانتیگراد منجربب تشکیل کریستال میشود.)
- کنترل اتمسفر:وقتی O2 کاهش و CO2 افزایش مییابد یعنی فاز بی هوازی، منجرب عطر و طعم نامناسب و قهو هی شدن میشود.
- تغذیه : همچون کمبود کلسیم در محصولات زیر:
سیب: لکه تلخ، ترکیدگی ، قهوهای شدن درونی، از هم پاشی در محل عدسک ، آب گزیدگی(water core) و janatan spot
آووکادو: تغییر شکل میوه، لکه انتهایی(End spot)
کلم تکمهای: قهوهای شدن درونی
کلم پیچ: Tip born
جعفری: Cavity spot
هویچ:, Cracking Cavity spot
کرفس: Black heart
شاخصهای کیفی محصول: اندازه، شکل، رنگ، سفتی، ضخامت کوتیکول، ناهنجاری، نسبت قند به اسید
اندازه، شکل ، رنگ: کیفیت ظاهری و در نتیجه تاثیر آن در بازارپسندی محصولات
water core:
محصولات قبل از برداشت با استرس خشکی روبرو باشند، محصولاتی که به هنگام برداشت بیشتر برسند.
علایم: آب گزیدگی در اطراف برچه ها به صورت نوار منظوی صورت میگیرد. در رقم گرانی اسمیت که رنگ سبز دارد بیشتر به صورت شیشهای رخ میدهد به دلیل تجمع قند و الکل سوربیتول
لکه تلخ : Bitter pit
در زیر پوست ابتدا به صورت لکههایی ظاهر میشود سپس این لکهها پیشرفت کرده و فرو میروند و در نهایت به صورت لکههایی فرورفته قهو های تیره ایجاد میشود و نیز بعد از مدتی این لکهها در روی پوست نیز مشاهده میشوند.
منشاء : در سرخانه خود را نشان میدهند .
در طول دوره رشد اگر تنش خشکی باشد این ناهنجاری رخ میدهد.
ارقامی که سیستم آوندی ضخیمی دارند سریعتر دچار این ناهنجاری میشوند.
تراکم و زیادی محصول در درخت به دلیل کاهش در رسیدن کلسیم باعث این ناهنجاری میشود.
قبل از بردن محصول به انبار با محلول حاوی کلسیم تیمار کنند.
در گلابی Cork spot) : لکه چوب پنبهای به حالت تیره در روی پوست میباشد.
آلبالو و گیلاس: Craking
کاهو : Tip burn
انبه: (نرم شدن انتهایی) Soft nose
گلابی: (لکه چوب پنبهای) Cork spot و Alfafa spot
فلفل و گوجه: پوسیدگی گلگاه
توت فرنگی: پوسیدگی گلگاه و Tip burn
لوبیاها : سیاه شدن ساقه چه (Hypocotyl necrosis)
کمبود B
در میوههای سیب ، گلابی و زردالو قبل از برداشت به صورت لکه چوب پنبهای دیده میشود.
در زرد الو به صورت ترک میوه
در مرکبات به صورت لکه برآمده (Lumpy rind)
در زیتون به صورت ایجاد لکههای بی رنگ
لکه تلخ با چوب پنبهای شدن داخلی در سیب خیلی شبیه هستند. اختلاف این دو عارضه در این است که چوب پنبهای شدن داخلی در روی گیاه ایجاد میشود و با پاشیدن محلول B قابل اصلاح است. ولی لکه تلخ بعد از برداشت خود را نشان میدهد که با Ca قابل درمان است .
- << قبلی
- بعدی