محصولات کشاورزی ضامن سلامتی انسان
در تغذیه انسان، غذا باید نخست از نظر کمّی بتواند احتیاجات بدن از نظر کالری در ارتباط با فعالیت بدنی را برطرف نموده و موجب رفع خستگی شود. دوم از نظر کیفی متعادل باشد؛ بدین معنی که مقادیر کافی از پروتئینها، ویتامینها، مواد معدنی و غیره را، که بدن ممکن است در اثر کمبود هر یک از آنها مبتلا به سوءتغذیه شود، تأمین کند. میوهها و سبزیها از جمله مهمترین محصولات باغی و گروه مهمی از مواد غذایی هستند که نقش مهمی در تأمین نیاز غذایی و سلامت انسان یعنی رسیدن به هر دو هدف فوق ایفا میکنند. اهمیت یک سبزی یا میوه بستگی به ترکیبات ویژه موجود در آن دارد.
بشر از همان ابتدای پیدایش جهت تأمین قسمتی از غذای خود از این محصولات استفاده میکرده است. امروزه، استفاده از فرآوردههای باغبانی در رژیم غذایی بهطور گستردهای مورد توجه قرار گرفته است. تحقیقات علم نوین تغذیه ثابت کرده است که مصرف میوه و سبزی سبب پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریهای رایج میشود. بنابراین، در کشورهای توسعه یافته توصیه میشود که مردم در رژیم غذایی خود از میوه و سبزی بیش از فرآوردههای دامی استفاده کنند.
همانطورکه اشاره شد، میوهها و سبزیها بخش مهمی از رژیم غذایی بشر را تشکیل میدهند. به غیر از سبزیهای نشاستهای و حبوبات، که قسمت عمدة رژیم غذائی انسان را تشکیل میدهند، میوهها و سبزیها از نظر تأمین کالری و پروتئین اهمیت چندانی ندارند، ولی منبع باارزشی از کربوهیدارتهای غیر قابل هضم (فیبر) هستند که نقش مؤثری در کارآیی ماهیچههای جهاز هاضمه دارد. دلایل زیادی موجود است مبنی بر اینکه کیفیت مواد غذائی در اکثر مناطق جهان میتواند با افزایش مصرف میوهها و سبزیهای تازه بهبود یابد. سازمان خواربار جهانی توصیه میکند که در یک رژیم غذائی متعادل، کالری حاصل از میوهها و سبزیهای تازه (به استثنای سبزیهای نشاستهای و حبوبات) نباید کمتر از 5 درصد کل کالری لازم باشد. در حال حاضر، این نسبت بسیار متغیر بوده و از حدود 1 درصد در مناطق خاور دور تا 33 درصد در بعضی از مناطقی که صرفاً از مواد غذایی گیاهی استفاده میشود، متغیر است.