گردو (Juglans regia)
درخت گردو علاوه بر داشتن میوه خوارکی به خاطر چوب با ارزشی که تولید می کند، نیز معروفیت خاصی دارد. گلهای این درخت در بهار، پس از ظهور برگها نمایان می شوند. گلهای نر و ماده به صورت مجزا روی یک پایه قرار دارند. درخت گردو میوه شفت ناشکوفا است. میان بر این میوه ها پوسته سبز و ضخیم روی میوه است که در هنگام رسیدن میوه به قهوه ای تیره تغییر رنگ داده و خشک شده و از درون بر جدا می شود. درون بر پوسته استخوانی و سخت میوه را تشکیل می دهد و پوسته نازک قهوه ای- خردلی رنگ روی مغز میوه که در میوه های خشک به آن چسبیده است در هنگام تر بودن میوه به راحتی قابل جدا کردن است. مغز میوه ( قسمت خوارکی ) دو لپه ای حجیم بوده و سرشار از مواد روغنی است.
میوه های رسیده و حتی نارس این درختان به سرعت مورد حمله انواع پرندگان و حیوانات، کرمها و حتی باکتریها( به خصوص در مناطق مرطوب ) قرار گرفته و از بین می روند. بنابراین باید بلافاصله جمع آوری شوند. میوه درشت این درختان وزن سنگینی دارد به طوری که هر کیلوگرم آن در برگیرنده 30-50 میوه تر و یا 60-90 میوه خشک است. میوه ها داری قوه نامیه 30-100 درصد می باشند.
جمع آوری میوه ها به روشهایی مانند چیدن از شاخه، تکان دادن درخت، چیدن سرشاخه های جوان و جمع آوری از زمین صورت می گیرد. برای بذرگیری از این درختان باید توجه داشت که با وجود آن که این درختان از سنین حدود 10 سالگی میوه تولید می کنند و به طور متوسط در هر یک تا سه سال یکبار بذر فراوان می دهند، ولی بهتر است در سالهای با میوه دهی خوب و از درختان بالغ بذر مورد نیاز جمع آوری شود.
چنانچه بخواهنداز بذرها استفاده خشکبار و تغذیه ای کنند، باید به سرعت و با روشهای گوناگون میوه ها خشک کرده و حتی مغز آنها را خارج کرده و نگهداری کنند. ولی چنانچه بذرها جهت کاشت جمع آوری می شوند، بهتر است آنها را تا فرا رسیدن بهار و گاه تا سال آینده برای مدت 150 تا 300 روز تحت تیمار استراتیفیکاسیون قرار داد. شایان ذکر است که کشت و تکثیر درخت گردو از طریق بذر بسیار متداول است و تکنیکهای باغبانی خاص خود را دارد.
گردوی سیاه (Juglans nigra)
گردوی دیگری به نام گردوی سیاه وجود دارد که بومی آمریکا بوده و میوه آن پس از عمل آوری خوراکی است. تفاوت این نوع درخت گردو با گردوی معمولی در میوه آنها است. گردوی سیاه دارای میوه شفت ناشکوفا با پوسته ضخیم و جداری استخوانی برای مغز دانه است. همچنین سطح بیرونی میوه به شدت کرکدار است که ظاهر یک توپ تنیس کوچک را به میوه می دهد. این درخت به علت تحمل در مقابل سرما مناسب بوده و میوه آن پس از فراوری صادر می شود.