ب) اندازه میوه: به طور معمول اندازه میوه با هرس افزایش مییابد. درختان هرس شده کلمانتین یک افزایش 2/39 درصدی را با تولید میوههایی با قطر 59 میلیمتر و بزرگتر نشان دادند. چنین اثراتی ممکن است به دلایلی چون کاهش در تعداد گل به دلیل افزایش ماده خشک تخمدان در انواع گلآذینها، کاهش پتانسیل تولید چوبهای ضعیف و تغییرات ایجاد شده در نفوذ نور، غالبیت انتهایی و تقسیم مواد جذب شده باشد.
ج) افزایش کیفیت گلآذینها: شاخهها الگوی متفاوتی از گل را نشان میدهند. دو حالت عمده وجود دارد: واحدهای شاخه ده ضعیف که تمایل به تولید گل آذینهای بدون برگ دارند و واحدهای شاخهده قوی که 3-2 بار تولید گلآذینهای برگدار میکنند. میوههای حاصل از این دو نوع گل آذین از نظر متوسط قطر و ماده خشک نیز با هم متفاوت هستند. میوههای حاصل از گلآذینهای برگدار 15 درصد بزرگتر و 44 درصد سنگینتر از نوع بدون برگ هستند. هرس از طریق ایجاد نوعی تعادل بین تعداد گل و گل آذینهای بدون برگ میتواند موثر باشد. هرس موجب گلدهی، برگدهی و شاخهزایی با کیفیت بالا میشود. میوههای حاصل از گلآذینهای برگدار بزرگتر هستند و شواهدی وجود دارد که دارای مواد جامد محلول بیشتر و اسید کمتر نسبت به میوههایی هستند که از گلآذین های بدون برگ مشتق شدهاند.
د) افزایش کیفیت میوه: کیفیت میوه از دو جنبه قابل بررسی است. برخی صفات کیفی میوه (TSS بالا، محتوای آبمیوه و غیره) مربوط به خود میوه است و برخی مشخصات نیز مربوط به بازار فروش و مصرف کننده است. درختان با تاج هرس شده، توسعه رنگ سریعتر و بهتری نشان میدهند. در درختان کلمانتین هرس شده در مقایسه با درختان هرس نشده، بیش از 32 درصد از مجموع کل عملکرد درخت میتواند در اولین تاریخ برداشت، برداشت شوند. میوههای بالغ رشد یافته در شرایط نوری بیشتر، میزان مواد جامد محلول بیشتری نیز داشتند. به نظر میرسد عارضه ترکیدگی میوه در درختان با هرس کمتر شایعتر است در حالیکه میوههای رشد یافته تحت تابش نوری بالا نسبت به عارضه فروپاشی پوست و آسیب سرمایی مقاومت بیشتری نشان دادند. هرس همیشه موجب افزایش محصول نمیشود بلکه موجب تشویق درخت به افزایش کیفیت میوه میشود.
ه) سهولت در برداشت: در صورت انجام هرس، میوهها در زمان برداشت قابلیت مشاهده بیشتری داشته و به میزان 30 درصد سریعتر و با صدمات کمتری جمعآوری میشوند. هرس محصول را یکنواختتر و در نتیجه برداشت را آسانتر مینماید.
و)سهولت در محلولپاشی: در این حالت درختان سریعتر محلولپاشی شده و عملیات اجرایی و هزینه کاهش مییابد. در حالت محلولپاشی دستی، کاهش حجمی معادل 46 درصد روی درختان هرس شده نسبت به هرس نشده گزارش شده است. میزان صرفهجویی در حجم محلول، حدود 30 درصد برآورد شد.
ز) کاهش ضایعات: هرس و حذف شاخههای خشک، در حقیقت پناهگاه عوامل بیماریزای پس از برداشت را از بین برده و جمعیت آنها را کاهش میدهد. با حذف شاخههای اضافی، امکان آسیب رسیدن به میوه توسط این شاخهها کاهش مییابد و امکان کنترل بهتر آفات و بیماریها را میسر میسازد. در اثر افزایش سن درخت و همچنین اثرات آفات و بیماریها، چوب تاج درخت آسیب دیده و این تغییرات موجب آسیبهای فیزیکی شدید به میوه به ویژه در مواقع وزش باد میشود.
- << قبلی
- بعدی