1- تنک دستی: بهترین روش تنک کردن روش دستي بوده لیکن هزینه کارگری آن بالاست. با هدف حصول عملکرد اقتصادی بالا در برخی ارقام با ارزش مانند نارنگی های ماندرین، از این روش تنک کردن استفاده میشود. برخی باغداران حاضر به پرداخت این هزینه اضافی بوده چون در ازاء اين هزينه، ارزش میوههايي كه به بازار عرضه مي شود قابل ملاحظه است. در آزمایشی مشخص شد که تنک دستی باعث افزایش سود خالص
40-20 درصدی شد. این عمل وقتی میوهها به قطر 40-30 میلی متر رسیدند انجام گرفت. در تنک دستی معمولاً میوههای کوچک، داغزده، لکهدار و بدشکل حذف میشوند. میوههای خوشهای را بررسی و ارزیابی نموده و فقط خوشههای دو تایی حذف نمیشوند. ظرفیت شاخه جهت تحمل میوه و همچنین تعداد میوه اطراف شاخه بررسی میشود. چنانچه میوههای دوتایی یا سهتایی به اندازه کافی بزرگ بوده و در اطراف آنها میوهای وجود نداشته باشد اقدام به حذف این خوشهها نموده تا در سراسر شاخه میوهها توزیع یکنواختی داشته باشند.
2- تنک شیمیایی: زمان محلولپاشی اهمیت داشته و معمولاً در اواخر ریزش طبیعی میوه وقتی كه میوهها بطور متوسط 5/12 میلیمتر قطر دارند انجام میشود. بدین منظور قبلاً اقدام به اندازهگیری اندازه میوه (حداقل 50 میوه و دو بار در هفته) و زیر نظر داشتن ریزش جهت تعیین زمان دقیق پایان ریزش طبیعی میشود. درجه حرارت هوا در زمان محلولپاشی باید بین 36-18 درجه سانتیگراد باشد و حداقل 3-2 روز بعد از آن این شرایط پایدار باشد. در تحقیقی در سال 2001 روی پرتقال واشنگتن ناول، با مصرف اترل 20 درصد میوهها ریزش نمود و در مقابل باردهی خالص 25-15 درصد افزایش یافت. چنانچه ماده موثره محلول از حد مطلوب بیشتر باشد باعث ریزش برگ و میوه میشود.
کاربرد اتفن با غلظت 150 تا 500 پیپیام در طي دوره ریزش جودرو نقش موثری در عمل تنک نارنگیهای سال آور داشت. اثر تنک کنندگی اتفن نسبت به NAA متفاوت است مثلاً گاهی باعث از دستدهی قابل توجه برگها میشود. تاثیر اکسینهایی چون 2,4,-D و 2,4,5-T نیز يكسان نبوده و در غلظتهای نسبتاً بالا (50-20 پیپیام)، گاهی به عمل تنک کردن شدت بخشیده و یا اینکه اثر سمی خواهد داشت. تا اواخر دهه هشتاد، کاربرد اسید نفتالین استیک با هدف تنک کردن کاربرد گستردهای داشت. معمولا NAA با غلظت 300-200 پیپیام، 30-20 روز بعد از مرحله تمام گل و قبل از پایان ریزش جودرو استفاده میشود. سن درخت، میزان میوهدهی و دما روی میزان تنک کردن تاثیر دارد. در شرایط دمایی بالای 30 درجه سانتیگراد تنک، شدیدتر انجام میشود. کاربرد این ترکیبات اندازه بازارپسند میوهها را به خاطر حذف میوهچههای کوچکتر و در نتیجه کاهش رقابت بین میوهها و تمرکز اثر هورمونها روی میوهچههای باقیمانده افزایش میدهد.
- << قبلی
- بعدی