از مهمترین بیماری های قارچی سرخدار، پوسیدگی ریشه می باشد. عامل این بیماری قارچ فیتوفتورا لاترایس می باشد که توسط آبهای جاری گسترش می یابد. این قارچ سبب پوسیدگی ریشه شده و علائمی مانند پژمردگی، بی رنگی و قهوه ای شدن اندام های درخت را سبب می شود. که در نهایت منجر به مرگ گیاه می گردد.
مبارزه با این بیماری بسیار مشکل است. لذا پیشگیری از ابتلا گیاهان به این بیماری بسیار اهمیت دارد. از این رو توصیه می شود از کشت سرخدار در اماکنی که سابقه این بیماری در خاک وجود دارد جلوگیری گردد.
بیماری حلقه قرمز نیز بیماری هایی است که همواره سرخدار را تهدید می کند. عامل این بیماری قارچی به نام فلینوس پینی است. این بیماری در جنگل های مخروطیان شایع می باشد. در درختان مبتلا به این بیماری علائم پوسیدگی به صورت لکه های قرمز رنگی در قسمت میانی چوب (مغز چوب) ظاهر می شود که در مقطع عرضی به صورت یک حلقه کاملا مشخص دیده شده و به این دلیل به این بیماری، بیماری حلقه قرمز گفته می شود.
قارچ فلینوس هارتیجی نیز عامل انشعاب های خشک شده درخت و یا گاهی در محل فعالیت انگل دارواش مشاهده می شود. درختان آلوده به این بیماری معمولا در اثر وزش باد می شکنند. این آلودگی معمولا در ارتفاع 6 متری از سطح زمین و یا گاهی در ارتفاع یک تا دو متری اط سطح درختان ظاهر می شود.
قارچ های عامل بیماری سیاهی ریشه با سیلیندروکارپن رادیکالیس و عامل بیماری نهال به نام میسیلیوم رادیسیس آتروویرنس نیز از دیگر عواملی هستند که سبب پوسیدگی چوب نهال ها می شوند. قارچ عامل بیماری مرگ نهال یکی از قارچ های همزیست (میکوریزای خارجی) بوده که با ایجاد پوشش پنبه ای در ریشه سبب افزایش جذب مواد معدنی از خاک نیز می شود.
بیماری های سوختگی زرد برگ (عامل قارچی ماکروفوما تاکسی) و بیماری تاول زرد برگ (عامل قارچی، اسفارولینا تاکسی) از بیماری های دیگر سرخدار هستند که روی برگ ها ظاهر شده و باعث ریزش برگ ها می شوند.
برداشت محصول
زمان برداشت اندام های حاوی مواد موثره درخت سرخدار به شدت بستگی به شرایط اقلیمی محل رویش گیاه دارد. از این رو در هر اقلیمی باید کمیت و کیفیت این مواد در زمان های مختلف مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به آن، در مناسب ترین زمان برداشت شوند.
برنات معتقد است اگر چه نوک شاخه ها در فصل بهار از بیشترین میزان مواد موثره برخوردارند، ولی فصل بهار زمان مناسبی برای برداشت آنها نیست زیرا ممکن است صدمات جبران ناپذیری به گیاه وارد شود. وی اظهار می دارد اواخر تابستان زمان مناسبی برای برداشت شاخه ها است.
برخی دیگر از محققان معتقدند اوائل تابستان مناسب ترین زمان برای برداشت پوست (ساقه های جوان) و برگ درخت سرخدار است.
فرایند های پس از برداشت، بخصوص خشک کردن نیز در کمیت و کیفیت مواد موثره سرخدار بسیار موثر است. مواد موثره برگ هایی که 8 تا 10 روز در هوای ازاد و در دمای محیط خشک شده اند به مراتب بیشتر از برگ هایی است که در خشک کن و در دمای 60 درجه سانتی گراد خشک شده اند. نسبت اندام های تازه 3 تا 4 به 1 است.
- << قبلی
- بعدی