باغبانی خود بنابر محصولی که حاصل می شود به میوه، سبزی، زینتی و متفرقه تقسیم بندی می شود.
میوه: از نظر باغبانی، میوه عبارتست از قسمت گوشتی و خوراکی یک گیاه چندساله که در بوجود آمدنش قسمتهای مختلف گل تاثیر مستقیم دارند. میوه ها از نظر احتیاجات حرارتی، به دو دسته تقسیم می شوند: میوه های مناطق معتدله و میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری
گروه بندی میوه های مناطق معتدله:
1-میوه های درختی :
الف) میوه های دانه دار: سیب، گلابی،بِه
ب) میوه های هسته دار: گیلاس، آلبالو، زردآلو، هلو، میوه های مرکب شاه توت و توت
پ)خشکبار : فندق، گردو
2-میوه های دانه ریز :
الف )آنهائی که میوه آنها سته یا حبه است مثل انگور.
ب) آنهائی که میوه مجتمع دارند مثل تمشک و توت فرنگی.
گروه بندی میوه های مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری:
میوه های این گروه همان طور که ذکر شد ممکن است خزاندار یا همیشه سبز باشند. از میوه های همیشه سبز می توان به مرکبات، خرما، نارگیل، زیتون، پاپایا، انبه و ... اشاره کرد و از میوه های خزاندار می توان انار، انجیر، پسته و ... را نام برد.
تقسیم بندی سبزیها براساس قسمتهای خوراکی:
- سبزیهایی که از برگ آنها استفاده می شود: اسفناج، کاهو، چغندر برگی، کرفس، جعفری، شاهی.
- سبزیهایی که از گل آنها استفاده می شود: کلم گل، آرتیشو.
- سبزیهایی که از ساقه آنها استفاده می شود: مارچوبه، ریواس، کلم قمری.
- سبزیهایی که از ریشه یا قسمتهای زیرزمینی آنها استفاده می شود: هویج، تربچه، چغندر لبویی، سیر، پیاز، موسیر، پیازچه، سیب زمینی، سیب زمینی شیرین.
- سبزیهایی که از میوه یا دانه آنها استفاده می شود: ذرت شیرین، خیار، کدو، هندوانه، خربزه، لوبیا، نخود فرنگی، بادمجان، فلفل، گوجه فرنگی.
طبقه بندی گیاهان زینتی بر اساس چرخه زندگی :
- گلهای یکساله: آهار، اطلسی و مروارید.
- گلهای دوساله: گل استکانی، گل انگشتانه و گل ختمی.
- گلهای دائمی: شمعدانی، اختر، میخک، زنبق برگ بیدی، چمن، کالادیوم، فیکوس.
- گیاهان زینتی دائمی و خشبی:
شامل درختان، درختچه ها و خزنده ها .
از درختها می توان به افرا، سپیدار، کاج، سرو و ... و از درختچه ها می توان به یاس خوشه ای، خرزهره، شمشاد و از خزنده ها می توان به پیچ اناری، عشقه و پیچ امین الدوله اشاره کرد.
طبقه بندی گلها از نظر مقاومت به سرما :
1)یکساله :
الف)گلهای حساس به سرما: اطلسی، شاه پسند، آهار، جعفری و ...
ب) گلهای مقاوم به سرما: که به گلهای پائیزه موسوم می باشند مانند گل بنفشه، شب بوی زرد، مینا چمنی و گل سیلن.
2)دوساله:کلیه گیاهان دو ساله به سرما مقاوم می باشند
3-دائمی:الف)مقاوم به سرما :تاج الملوک، انگشتانه و زبان پس قفا
ب)حساس به سرما مثل اختر و کوکب
گیاهان متفرقه :
از این گروه می توان به گیاهان داروئی مثل گل گاوزبان و گیاهان ادویه ای مثل دارچین، زردچوبه و هل اشاره کرد.
فصل سوم گیاه افزایی (تکثیر)
ارقام و گونه های گیاهی به دو طریق قابل ازدیادند:
الف)ازدیاد به طریق جنسی ب)ازدیاد به طریق غیر جنسی
الف)ازدیاد به طریق جنسی :در این روش گیاه با بذر افزوده می شود. لینه ها از این طریق افزایش می یابند.
لینه عبارتست از جمعیتی از گیاهان که از طریق بذر افزوده شده اند و یکنواختی در آنها در سطح رقم حفظ شده باشد.
افزایش بذری روش عمده ای است که گیاهان در طبیعت توسط آن تولید مثل می کنند. گیاه تولید شده توسط بذر دانهال نامیده می شود.
اجزای اصلی بذرها عبارتند از:
الف) رویان
ب) بافت های ذخیره ای
پ)پوشش های بذر
گروه بندی بذرها
دریک گروه بندی بذرها بر اساس خصوصیات مورفولوژیکی رویان و پوشش های بذر تقسیم بندی می شوند که عبارتست از:
گروه اول: بذرهای حاوی آندوسپرم یا بافت خورش بارز به عنوان اندامهای ذخیره مواد غذایی:
الف) رویان نابالیده
ب) رویان خطی
پ) رویان کوچک
ت) رویان احاطه گر
گروه دوم : بذرهای بدون اندوسپرم که رویان بارز دارند و بر اساس پوشش های بذر تقسیم بندی می شوند:
الف) بذرهایی1 با پوسته سخت
ب) بذرهایی با پوسته نازک با لایه لعاب دار
پ) بذرهایی با پوسته خارجی چوبی را لایه نیمه قابل نفوذ داخلی
ت) بذرهایی با پوسته بذری خارجی دارای الیافی با لایه غشایی کم و بیش نیمه تراوا که در برگیرنده بقایای اندوسپرم می باشد
گروه سوم: سایربذور
الف) بذرهایی با رویان نابالیده بدون هیچ ذخیره غذایی مانند: تیره ثعلب.
- ب) بذرهایی با رویان های کوچک تغییر شکل یافته که بذر را احاطه کرده اند مانند: باریک برگان( تیره گندم).
- پ) بذرهایی با رویان کوچک جانبی که توسط بافت گامتوفیت محصور شده مانند: بازدانگان به خصوص سوزنی برگان.
خفتگی بذور